Kolumbijská kávová zrna

Vysoký objem kávovníků pěstovaných v zemi (Kolumbie vypěstovala v roce 2023 téměř 11 mil. pytlů kávy) znamená, že tato prémiová zrna jsou také jedny z nejagresivnějších na trhu a dá se tak sehnat v mnoha podobách, variacích a od velkého množství pěstitelů. Nevýhoda je, že je o ně obrovský zájem pro svojí jemnou chuť a ceny tak každý rok rostou. 

  • Výška pěstování: 1 200 - 2 000 metrů nad mořem
  • Odrůda Arabica: Bourbon, Typica, Caturra, Tabi, Kolumbie, Maragogipe, Castillo
  • Období sklizně: září - prosinec
  • Proces zpracování: Promyté, sušené na slunci
  • Aroma: sladké (karamelová), kakao
  • Příchuť: sladká (ovocná), citrusová, ořechová (jemná)
  • Tělo: střední
  • Kyselost: jiskřivá, citronová

Většina standardní kolumbijské kávy je pěstována na relativně malých farmách a poté sbírána, zpracovávána za mokra (promytá) a vyvážena Kolumbijskou kávovou federací.

Farmy se nachází v nadmořské výšce od 1 200 metrů do 1 800 metrů nad mořem, což nabízí spoustu příležitostí k nalezení vysoce hodnocených kolumbijských káv Strictly High Grown. Kolumbijské kávy se obvykle promývají a suší na terasách.

Vzhledem k obrovské geografické velikosti Kolumbie se období sklizně liší v závislosti na části země, přičemž většina plodin se sklízí mezi zářím a lednem, ale některé části se sklízí od dubna do srpna. Konzistentní produkce vede ke stabilnějším i když vyšším cenám a v nabídce ji tak najdete po celý rok. 

Kolumbijské organické kávy nejsou vůbec neobvyklé a na trhu jsou k dispozici také kolumbijské kávy certifikované Fair Trade a Rainforest Alliance. 

Naše kolulmbijské kávy tak patří mezi nejoblíbenější a my vymýšlíme různé pražicí profily pro každou kávu zvlášť. 

Doporučené produkty1