Na jihu Etiopie, asi 400 km jižně od Addis Abeby, leží domovina kávy Yirgacheffe. Z geografického hlediska pocházejí všechny odrůdy Yirgacheffe z oblasti Gedeo, která se nachází jižně od oblasti Sidamo. Název Yirgacheffe je
je odkazem na hlavní město této oblasti. Tato oblast je ceněná pro biologickou rozmanitost zdejších kávovníků. To vede k jedinečným kávám, které se zde pěstují. Jedná se o sofistikované kávy, které nepřestávají překvapovat. Více
Sklizeň kávy Yirgacheffe probíhá v zimních měsících, od října do ledna, což je ve srovnání se sklizní jiných káv poměrně pozdě.
To je částečně způsobeno výškou, ve které se káva pěstuje a káva díky tomu dozrává pomaleji. Má také čas se chuťově vyprofilovat. Specifickým vlastnostem kávy pomáhá také červená sopečná půda. Sklizeň provádějí rodiny drobných pěstitelů a několik větších zemědělců.
Káva | Zrnková |
---|---|
Pražení | Lehké |
Proces | Natural |
Cupping Score | 86+ |
Hodí se na | Espresso, Filtr, French Press, Cold brew |
Tělo | Mírné |
Acidita | Vyšší |
Tóny | Čokoláda, Borůvky, Vanilka |