Etiopská kávová zrna Yirgacheffe
Známá pro svou sladkou chuť a vůni s lehkým, až středním tělem. Etiopské Yirgacheffes jsou kořeněné a voňavé a jsou často hodnoceny jako jedny z nejkvalitnějších káv na světě. Jejich prémiová kvalita se odráží také v jejich ceně.
- Výška pěstování: 1 700 - 2 200 metrů nad mořem
- Odrůda Arabica: Odrůdy Heirloom
- Období sklizně: říjen - prosinec
- Proces mletí: Promyté, sušené na slunci, výjimečně naturální
- Vůně: Květinová, sladká
- Chuť: Komplexní, Ovocná, Čajová, Květinová, Citronová
Káva Yirgacheffe je káva pěstovaná v nadmořských výškách od 1 700 do 2 200 metrů nad mořem a je považována za nejlepší vysoce pěstovanou kávu v jižní Etiopii, jsou to exotické kávové oblasti známé pro kvalitní kávu. Tyto nadmořské výšky kvalifikují Yirgacheffes jako kávu Strictly High Grown (SHG) / Strictly Hard Bean (SHB), kde kávy rostou pomalu kvůli nadmořské výšce, což stromu poskytuje další čas na dodání živin do kávy a rozvinutí nejlepších chutí.
Jemná etiopská káva Yirgacheffe vykazuje jasnou kyselost spolu s intenzivní, čistou chutí a komplexností květinových tónů, někdy s nádechem praženého kokosu. Cupping často odhalí, že dochuť je živá a káva může vykazovat podtóny bobulí nebo vína.
Některé prémiové degustační poznámky Yirgacheffes naznačují, že může mít lehce ořechovou nebo čokoládovou chuť. Jiné vykazují jemné tóny mandarinky a citrusů. Tyto vlastnosti z ní dělají preferovanou odrůdu pro osvěžující ledovou kávu.
Káva Yirgacheffe je obecně jemnější než káva Ghimbi a také aromatičtější a ovocnější, někdy s citronovým nádechem.
Oblast
Město Yirgacheffe (Irgachefe) se nachází v etiopské oblasti Sidama (nebo „Sidamo“) v nadmořské výšce asi 1900 metrů nad mořem a je správním centrem oblasti pro pěstování kávy. Pěstitelé kávy Yirgacheffe jsou často členy Yirgacheffe Coffee Farmers Cooperative Union (YCFCU), který zahrnuje 23 různých členských družstev, která se skládá z více než 40 000 farmářů. Členové YCFCU jsou osvobozeni od Etiopské kávové burzy (ECX), která jim umožňuje získat prémii za prémiové kávy, včetně certifikací Fair Trade a Organic.
Někteří farmáři Yirgacheffe mohou být také členy Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCCU), který obecněji zahrnuje malé farmáře z oblasti Oromia v Etiopii. Konsolidace funkcí zpracování, třídění a prodeje umožňuje větší efektivitu trhu a větší kontrolu nad pověstí etiopských káv. Umožňuje zemědělcům větší stabilitu rozložením plateb na celý rok, což je do značné míry výhodné pro zemědělce, kteří mají roční vegetační období a období sklizně.
Tato družstva v konečném důsledku poskytují kontaktní místo pro vývozce, kteří prodávají nejlepší nepražená zelená kávová zrna distributorům a velkoobchodníkům ve velkém, a nakonec i pražírně.
Někteří říkají, že oblast Yirgacheffe je místem původu kávy, i když o tomto se vedou neustálé debaty.