Etiopská kávová zrna Yirgacheffe

Známá pro svou sladkou chuť a vůni s lehkým, až středním tělem. Etiopské Yirgacheffes jsou kořeněné a voňavé a jsou často hodnoceny jako jedny z nejkvalitnějších káv na světě. Jejich prémiová kvalita se odráží také v jejich ceně.

  • Výška pěstování: 1 700 - 2 200 metrů nad mořem
  • Odrůda Arabica: Odrůdy Heirloom
  • Období sklizně: říjen - prosinec
  • Proces mletí: Promyté, sušené na slunci, výjimečně naturální
  • Vůně: Květinová, sladká
  • Chuť: Komplexní, Ovocná, Čajová, Květinová, Citronová

Káva Yirgacheffe je káva pěstovaná v nadmořských výškách od 1 700 do 2 200 metrů nad mořem a je považována za nejlepší vysoce pěstovanou kávu v jižní Etiopii, jsou to exotické kávové oblasti známé pro kvalitní kávu. Tyto nadmořské výšky kvalifikují Yirgacheffes jako kávu Strictly High Grown (SHG) / Strictly Hard Bean (SHB), kde kávy rostou pomalu kvůli nadmořské výšce, což stromu poskytuje další čas na dodání živin do kávy a rozvinutí nejlepších chutí.

Jemná etiopská káva Yirgacheffe vykazuje jasnou kyselost spolu s intenzivní, čistou chutí a komplexností květinových tónů, někdy s nádechem praženého kokosu. Cupping často odhalí, že dochuť je živá a káva může vykazovat podtóny bobulí nebo vína.

Některé prémiové degustační poznámky Yirgacheffes naznačují, že může mít lehce ořechovou nebo čokoládovou chuť. Jiné vykazují jemné tóny mandarinky a citrusů. Tyto vlastnosti z ní dělají preferovanou odrůdu pro osvěžující ledovou kávu.

Káva Yirgacheffe je obecně jemnější než káva Ghimbi a také aromatičtější a ovocnější, někdy s citronovým nádechem.

Oblast 

Město Yirgacheffe (Irgachefe) se nachází v etiopské oblasti Sidama (nebo „Sidamo“) v nadmořské výšce asi 1900 metrů nad mořem a je správním centrem oblasti pro pěstování kávy. Pěstitelé kávy Yirgacheffe jsou často členy Yirgacheffe Coffee Farmers Cooperative Union (YCFCU), který zahrnuje 23 různých členských družstev, která se skládá z více než 40 000 farmářů. Členové YCFCU jsou osvobozeni od Etiopské kávové burzy (ECX), která jim umožňuje získat prémii za prémiové kávy, včetně certifikací Fair Trade a Organic.

Někteří farmáři Yirgacheffe mohou být také členy Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCCU), který obecněji zahrnuje malé farmáře z oblasti Oromia v Etiopii. Konsolidace funkcí zpracování, třídění a prodeje umožňuje větší efektivitu trhu a větší kontrolu nad pověstí etiopských káv. Umožňuje zemědělcům větší stabilitu rozložením plateb na celý rok, což je do značné míry výhodné pro zemědělce, kteří mají roční vegetační období a období sklizně.

Tato družstva v konečném důsledku poskytují kontaktní místo pro vývozce, kteří prodávají nejlepší nepražená zelená kávová zrna distributorům a velkoobchodníkům ve velkém, a nakonec i pražírně.

Někteří říkají, že oblast Yirgacheffe je místem původu kávy, i když o tomto se vedou neustálé debaty.